- σιδηροπυρίτης
- Ορυκτό του σίδηρου και του θείου (FeS2), πολύ διαδομένο στη φύση. Κρυσταλλώνεται στην παρημιεδρία του κυβικού συστήματος, προκαλώντας το σχηματισμό μιας ευρείας κλίμακας κρυσταλλικών μορφών· συνηθέστερες είναι η κυβική, η οκταεδρική, η πενταγωνικοδωδεκαεδρική, η εικοσαεδρική. Σχεδόν πάντα, στις επιφάνειες του κύβου υπάρχουν παράλληλες προς τις ακμές ραβδώσεις. Οι έδρες του έχουν έντονη λάμψη, είναι λείες, με χρώμα συχνότερα χρυσοκίτρινο. Οι δίδυμοι συνδιαβλαστάνοντες κρύσταλλοι του σ. είναι γνωστοί ως «δίδυμοι του σίδηρου σταυρού». Αποτελεί δευτερεύον ορυκτό σε πολλά πετρώματα (κρυσταλλοσχιστώδη, εκρηξιγενή, ιζηματογενή) και σε κοιτάσματα μεταλλευμάτων, αλλά σχηματίζει και σημαντικές συγκεντρώσεις, που είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει διασαφηνιστεί πάντοτε ο τρόπος σχηματισμού του ορυκτού αυτού. Οι ορυκτολόγοι θεωρούν ως πιθανότερους τρόπους τη μετασωμάτωση εξ επαφής, την υδροθερμική απόθεση ή την ιζηματογένεση. Πολύ συχνά ο σ. βρίσκεται μαζί με διάφορα άλλα ορυκτά, όπως χαλκοπυρίτη, γαληνίτη, σφαλερίτη, αρσενοπυρίτη, αυτοφυή χρυσό, σιδηρίτη, φθορίτη, βαρύτη, ασβεστίτη, κοβάλτιο, νικέλιο κλπ. Όταν ένα κοίτασμα σ. περιέχει χρυσό, τότε η εκμετάλλευση του αποβλέπει κυρίως στην εξαγωγή του μετάλλου αυτού. Ακόμα και το νικέλιο και το κοβάλτιο περιέχονται συχνά σε αρκετή ποσότητα ώστε να συμφέρει η εξαγωγή τους από τα κοιτάσματα του σ. Στις άλλες περιπτώσεις ο σιδηροπυρίτης προορίζεται για την παρασκευή θειικού οξέος και προϊόντων του θείου, ενώ μόνο τα φρύγματα της καύσης του αποτελούν σιδηρομετάλλευμα.
Τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κοιτάσματα του ορυκτού αυτού είναι του Ρίο Τίντο στην Ισπανία, του Ρόρος στη Νορβηγία, του Φαλούν στη Σουηδία, του Χαρτς και της Βαυαρίας στη Γερμανία. Και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά αξιόλογα κοιτάσματα στη Χαλκιδική, κοντά στο Ίσβορο, και στην Ερμιόνη, της Αργολίδας, των οποίων η ποιότητα είναι αρκετά καλή. Στην Ιταλία επίσης υπάρχουν αρκετά αξιόλογα κοιτάσματα, στην επαρχία του Γκροσέτο, στην ‘Ελβα, στην Τοσκάνη κλπ. Έξω από τον ευρωπαϊκό χώρο, σημαντικά κοιτάσματα σ. υπάρχουν στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.
Κρύσταλλοι σιδηροπυρίτη. Σε μερικούς κρυστάλλους αυτού του σημαντικού ορυκτού του θείου είναι εμφανής η πενταγωνικοδωδεκαεδρική συμμετρία.
* * *ο, Ν(ορυκτ.) διθειούχο ορυκτό τού σιδήρου που είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση και παράγει σπινθήρες, όταν χτυπηθεί με χαλύβδινο αντικείμενο, αλλ. πυρίτης.
Dictionary of Greek. 2013.